Flitspraatjes: terugmeldingen van geringde vogels met een bijzonder verhaal

15.15 - 15.45 (zaal NOU)

In deze serie korte verhalen vertellen ringers en ringaflezers tijdens dit NOU-programma Vogels als verbinders over bijzondere ervaringen die ze met geringde individuen hebben gehad. Raak geïnspireerd door deze flitsende praatjes!

Mario Huizinga – Ver, verder, verst… Mario staat soms oog in oog met een geringde vogel die volgens de life history in de BirdRing app kort ervoor nog honderden of duizenden kilometers verderop is afgelezen. Welke vogel heeft het afstands- en/of snelheidsrecord?

Fred Cottaar – Smientenonderzoek met behulp van kleurringen vindt plaats om een tipje van de sluier op te lichten over o.a. plaats- en partnertrouw. Nou, 'onze' gekleurringde Smienten hebben dat tipje gegeven! Onder andere vrouw Y-F2 (Jasmine) gaf opzienbarende data te zien van verplaatsingen die tot dusverre niet bekend waren.

Monika Ballmann – Collecting the carcasses of your well known, 10–20-year-old birds is not something you are dreaming of as a tern researcher. This was the brutal reality of 2022 when highly pathogenic avian influenza decimated the tern populations of NW-Europe. These tearful days taught us to appreciate each and every live recovery more than any time before! 

René Faber – Een monitoringsnetwerk voor de Grutto in L’Albufera (Valencia). In 2009 legde ik de eerste contacten met vogelaars in het Parque Natural de L’Albufera, een laguna ten zuiden van Valencia. In de navolgende 15 jaar hebben we een monitoringsnetwerk opgebouwd voor onderzoek naar de (gekleurringde) grutto’s die het gebied benutten. De data ontmaskeren L’Albufera als een knooppunt voor grutto’s die ‘om west’ of ‘om oost’ gaan en geven veel inzicht in het gebruik van het gebied. Dit geeft weer aanknopingspunten voor natuurbescherming ter plekke.

Roeland Bom – In hoeverre vormt predatie een bedreiging voor steltlopers tijdens de migratievlucht? Een op Terschelling gezenderde Rosse Grutto werd teruggevonden op een Slechtvalknest in Zweden. Analyse van de zenderdata gaf ons een inkijkje in de omstandigheden die deze onfortuinlijke vogel de kop hebben gekost.

Sjerp Weima - Bonte Pieten als kralen in een ketting van mensen - Het is begonnen met het aflezen van een gekleurringde Scholekster in een Houtense Vinexwijk in aanbouw. Dat effende het pad voor ontmoetingen met ringers, aflezers, wetenschappers (al dan niet in opleiding) en andere creatievelingen. Ik tref daarbij gedreven, eigenwijze, serieuze en vrolijke, maar vooral nieuwgierige mensen. En steeds is er weer het enthousiasme over het weerzien met ons vertrouwde vogels die het hebben gehaald en terugkeren naar hun broed- of overwinteringsgebied.