Water- en wintervogelcursus

Wil je vogels die ’s winters in Nederland voorkomen beter leren kennen? Dan is deze cursus iets voor jou. In tien lessen breng je je kennis over de determinatie en ecologie van water- en wintervogels op een hoger peil.

De lessen worden digitaal gegeven en je volgt de cursus vanuit huis.

Na 10 lessen weet je welke watervogels en roofvogels je ’s winters kunt tegenkomen in je omgeving. Je leert meer over hun voorkomen en hoe je ze herkent.

Om de week krijg je een digitale les van circa 75 minuten en huiswerkopdrachten om buiten uit te voeren. Via een besloten Facebookgroep ontmoet je eventueel andere cursisten. Aan het einde van de cursus is er een excursie en een afsluitende toets.

Kennis verdiepen

De cursus is geschikt voor vogelaars die regelmatig naar buiten gaan en watervogels en roofvogels beter willen leren onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan de verschillen tussen vrouwtjeseenden, Goudplevier en Zilverplevier of Zilvermeeuw en Stormmeeuw. In de lessen wordt ook aandacht besteed aan de vragen waar en wanneer je een vogelsoort kunt verwachten en wat de leefwijze van de soort is. De cursus is onderdeel van het opleidingenprogramma van Sovon voor nieuwe waarnemers. Het is daarom ook erg geschikt als je al meedoet of wilt starten met de watervogel- en PTT-tellingen voor Sovon.

ganzen Elwin van der Kolk
Tijdens de cursus leer je deze ganzen niet alleen aan de hand van details te herkennen, maar weet je ook welke van deze soorten je waar en wanneer kunt verwachten. Illustratie: Elwin van der Kolk

Studiemethode

Na aanmelding krijg je in het begin van september lesmateriaal thuisgestuurd. Ook vragen we je dan om een kort vragenlijstje over je verwachtingen in te vullen. Van eind september tot eind februari krijg je op dinsdagavonden vanaf 20.00u een les van circa 75 minuten. Je kunt dan ook je vragen stellen. De lessen volg je op je computer, laptop of tablet via Zoom. Na elke les krijg je een of meerdere huiswerkopdrachten mee die je zelfstandig kunt uitvoeren.

Je levert je huiswerk in via de e-mail bij de docenten. Het is niet verplicht, maar je kunt je aansluiten bij de besloten Facebookgroep. Daar kun je andere cursisten ontmoeten. Na de cursus ontvang je een evaluatieformulier en maak je de afsluitende, digitale toets.

Kun je een les niet live bijwonen? Geen nood. Na elke cursusavond krijg je een link waarmee je de les kunt terugkijken in je eigen tijd. Ook de presentatie en gebruikte geluiden worden gedeeld. Al het materiaal blijft nog tot en met 1 mei online beschikbaar, zodat je het nog kunt terugkijken.

Docenten cursus

Tien lessen

In 10 praktische lessen leer je ongeveer 130 soorten goed kennen. Enige voorkennis is prettig, maar ook als beginner kun je meedoen. Je leert soorten verrassend snel te determineren en weet na de cursus waar je op moet letten in veld. Ook oefen je een vogeltelling en krijg je verdieping mee over het herkennen van jonge ganzen en zwanen en de manier waarop je groepen vogels telt.

Aan het einde van de cursus is er de mogelijkheid om met een excursie in jouw provincie mee te gaan om watervogels te tellen. Uiteraard is er dan ook aandacht voor de herkenning.

Programma water-wintervogelcursus 2022-23
Lesmomenten cursus 2022-23. Elke les start om 20.00u en eindigt rond 21.15u

Aanmelden en kosten

Per 1 augustus zit deze cursus vol. We kregen ruim 250 aanmeldingen. Heeft u interesse in een volgende editie van de cursus? Vul dan dit formulier in. Wij houden u dan op de hoogte als de nieuwe inschrijfperiode start.

 
Kosten

€ 119,50,-* standaard / € 89,50,- voor actieve vogeltellers en leden van Sovon.

* Inclusief Sovon-lidmaatmaatschap 2022. Je ontvangt dan 4 keer het blad Sovon-nieuws en de Vogelbalans en hebt als lid korting op allerlei producten in de webwinkel. Bovendien steun je zo het Nederlandse vogelonderzoek. 

Veldgids Vogels Vergelijken